ARA By Google

Tarhana

Tarhana Rende domates, soğan, sarımsak, bir tencerede kaynatılıp soğutulup kenarda hazır tutulur.


Malzemeler:

4 kg. Yağlı taze yoğurt
3 kg domates rendesi (kabukları incecik kıyılmış)
5 baş sarımsak
2 demet maydonoz
2 kg soğan rendelenmiş
½ kg bulgur
½ kg sarı mercimek
1 avuç nohut
2 kg. kepekli un
250 gr tarhana buğdayı
100 gr tarhana otu (aktardan)

Hazırlanışı:

1 saat önceden; Nohut, mercimek, bulgur, tarhana buğdayı soğuk suya ıslatılır. Rende domates, soğan, sarımsak, bir tencerede kaynatılıp soğutulup kenarda hazır tutulur.

3 kg yoğurt derin bir kapaklı kovaya-leğene konur, üstüne pişmiş domatesli karışım dökülür, içine ıslatılmış buğday, bulgur, mercimek ve nohut konur.

Koyuluğu bulamaç kıvamında olacak gibi kepekli un ilave edilip, İnce kıyılmış maydonoz, tarhana otu ve tuz konarak ağzı kapalı sıcak bir yerde bekletilir. Gidip gelip ekşimesi takip edilir. Ekşidikçe miktarı artarak kabaran bu hamur tarhananın ana maddesi olacaktır. Ağız tadınıza göre ekşiliği yeterli olduğunda; güneşli bir yere, ( yazlık evin balkonu gibi.) beyaz bir bez serilir, kepçeyle alınan hamur irice ezik köfte gibi bezin üstüne dökülür, tamamı boşaltılıp, üzerine yine beyaz bir örtü kapatılır, kenarlarından mandalla tutturulup, tozdan korunur.

Yine gidip gelip bu topaklar ters yüz edilerek hem kurumaları hem de kuruyan kenarlarının bir kapta ufalanarak toparlanması düzenle yapılır. Topakların tümü ufalandıktan sonra elde edilen ufalanmış kısım süzgüden geçirilip, yine beze yayılır ve iyice kuruması beklenir.

Sertleşen kenar kısımları bir naylon torbaya konup, içine çaydanlıktan buhar doldurularak yumuşatılıp ufalanmaları ve süzgüden geçirilmeleri kolaylaştırılabilir.

Pişirileceğinde, 4 kişi için 1 çay bardağı tarhana ıslatılıp, 3 bardak kaynamış suya salınarak acele çorba hazırlanabilir. Üzerine yağda kavrulmuş nane, kırmızı biberle servis yapılabilir. Bunun dışında hiçbir ilave gerekmez.

Tarhana bittiğinde aynı işlem az miktarda buzdolabında hazır tutulup taze tarhana olarak yine çorba yapmada kullanılabilir. Bu tarhananın bittiği süre içinde işe yarar.

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satış & Pazarlama: COMMEDYA / +90 (212) 347 01 93
İletişim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakkı ©2013 BekarMutfagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Bekarmutfagi.com'da yayınlanan haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla hertürlü medya ortamında kullanılabilir. bekarmutfagi sitesinde yayınlanan yazılar yazarların kendi kişisel görüşleridir. Yazıların her türlü sorumluluğu yazıyı yazan yazarına aittir.