ARA By Google

Kurban Bayramını Dengeli Beslenmek İçin Fırsata Çevirebilirsiniz

Kurban Bayramını Dengeli Beslenmek İçin Fırsata Çevirebilirsiniz Kurban Bayramı 9 günlük uzun bir tatille gelindi...


Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Sağlam bir kahvaltı size kendinizi tok hissettirerek ziyaretlerde yapacağınız atıştırmalardan koruyacaktır.

Kahvaltıda artık gelenek haline gelmiş olan kavurmayı tercih etmeniz bütün gün mide krampı, mide yanması gibi sindirim problemlerine neden olur. Bunun yerine peynir, zeytin, ekmek ve bol yeşillik içeren bir kahvaltı tercih edebilirsiniz.

Yanlış olan alışkanlıklarımızdan bir tanesi de kurban etinin kesildiği ilk gün tüketilmesidir. Et kesildiği ilk gün ölüm katılığı dediğimiz sertlikte olur. Buda sindirimi zaten zor olan etin yarattığı sıkıntıları daha da artırmaktadır. Etin yumuşaması, kolay pişmesi ve sindiriminin kolay olması beklediği sıcaklığa ve hayvanın cinsine göre değişir.

Etinizin pişirme tekniği ve yanında seçtiğiniz besinler uygunsa öğle yemeğinde tüketeceğiniz 2-3 porsiyon (90-100gr) et sizin için sağlıklı bir seçim olacaktır. Tabağınızı dörde böldüğünüzü düşünün. 2-3 porsiyon (90-100 gr) etiniz, 2-3 yemek kaşığı bulgur pilavı ya da makarnanız, 1 su bardağı yoğurt ya da ayran ve bol salatayla doyurucu ve lezzetli bir öğün geçirebilirsiniz. Proteinin mideyi terk etmesi 2-3 saat sürdüğünden bu öğün yine size kendinizi tok hissettirip ziyaretlerdeki atıştırmalıklardan koruyacaktır.

Eti pişirirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama ya da fırın gibi daha sağlıklı tekniklerini tercih edin. Yine yanlış alışkanlıklardan bir tanesi etle yapılan yemeklere kuyruk yağı veya tereyağının eklenmesidir. Et yemekleri kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca eti çok yüksek ısıda pişirmek dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybına neden olarak besin öğesi kayıplarını artırır.

Eti mutlaka sebzelerle pişirin. Böylelikle hem hazmı kolaylaştıracak hem de besin çeşitliliğini sağlamış olacaksınız.

Çay, kahve, meşrubat ve su tüketimini birbirinden ayırın. Çay, kahve ve meşrubatlar aslında vücutta su tutulumunu neden olduğundan suyla ters etki gösterirler. Bu nedenle ziyaretlerde açık çay, yeşil çay veya rezene tercih edebilirsiniz.

Birde asıl beslenme düzenimizi bozacağından korktuğumuz besinler arasında bayramların vazgeçilmezi tatlılar yer alır. Ziyaretlerde ikram edilen şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmemiz daha sağlıklı olacaktır. Şerbetli tatlılar tüketmek isteyenler sadece bayram haftasına özel günaşırı 1-2 dilim tüketebilir.

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satış & Pazarlama: COMMEDYA / +90 (212) 347 01 93
İletişim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakkı ©2013 BekarMutfagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Bekarmutfagi.com'da yayınlanan haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla hertürlü medya ortamında kullanılabilir. bekarmutfagi sitesinde yayınlanan yazılar yazarların kendi kişisel görüşleridir. Yazıların her türlü sorumluluğu yazıyı yazan yazarına aittir.