ARA By Google

Tatlısından Tuzlusuna Selanik Lezzetleri

Tatlısından Tuzlusuna Selanik Lezzetleri Tatlısından tuzlusuna kadar, sofranıza zenginlik katacak Selanik lezzetleri...


Ağzınızda dağılacak kurabiyesi, sofranıza tat katacak gevreği, sıcacık çayın yanında tadına doyamayacağınız böreği ve misafirlerinizle sohbet ederken muhabbeti tatlandıracak tatlısıyla Yunanistan’ın meşhur lezzetlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Yunan Kurabiyesi (Kavala)
Bu kurabiyeyi annemden öğrenmiştim. Bir kaç denemeden sonra kıvamını tutturmayı başardım Hazırlarken en güzel şey ise eve yayılan kavrulmuş badem kokusu...
Malzemeler:
1 paket yumuşamış margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 küçük çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı bütün veya ikiye ayrılmış badem
1/2 paket kabartma tozu
Üzeri için pudra şekeri
5 su bardağı un
Hazırlanışı:
Yumuşamış margarini sıvıyağı ve pudra şekerini iyice karıştırıyoruz. Sonra unu ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Bademleri teflon bir tavada çıt çıt sesi gelene kadar ve kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Ilınan bademlerimizi de hamurumuza ekliyoruz. Sonra hamuru ya bardakla ay şeklinde kesip ya da ay çöreği gibi şekil verip tepsiye diziyoruz. Önceden ısıttığımız fırında üzeri kızarmadan pişiriyoruz. Üzeri beyaz olacak fırını kapatıp kurabiyelerin içini çekmesini bekliyoruz. Ilıkken üzerine pudra şekeri serpiyoruz.

Selanik Gevreği
Çayın yanına en çok yakışan gevreklerden birisi... Aman dikkat bağımlılık yapabiliyor.
Malzemeler:
4 adet yumurta
4 su bardağı un
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı kıyılmış ceviz
2 çay kaşığı anason
1 yemek kaşığı sirke
Yarım paket kabartma tozu
Hazırlanışı:
Çukur bir kapta yumurtaları, şekeri, sıvı yağı, cevizi ve anasonu iyice karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek, sirke ve kabartma tozunu ilave edin. Yumuşak bir hamur yapın. Hamuru yağlanmış fırın tepsisine yayın. 170 derecedeki orta ısılı fırında pembeleşinceye kadar kızartın. Tepsiyi fırından alarak hamuru dilimler halinde kesin. Tepsiye tekrar dilimleri sıralayın. 15 dk daha fırınlayın. Biraz kuruduktan sonra fırından alıp soğumaya bırakın.

Selanik Böreği
Bir Sarıyer Böreği bir de Selanik Böreğinin üzerine tanımam...
Hamur Malzemeleri:
21 gr yaş maya
1 bardak ılık su
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç Malzemeleri:
Yarım kilo ıspanak, yıkanmış, suyu sıkılmış, doğranmış
1 çay bardağı ezilmiş beyaz peynir
4-5 yeşil soğan, doğranmış
Tuz, karabiber, pul biber
Hazırlanışı:
İç malzemeleri hazırlayıp bir kenara alın. Mayayı ılık suda eritin. Tuzla karıştırılmış bir miktar unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Havuza mayalı suyu ve diğer hamur malzemelerini ekleyip yoğurun. Kabın üzerine nemli bir bez örterek 20 dk dinlendirin. Hamuru 3 bezeye ayırın. Her bezeyi tekrar 4-5 bezeye ayırın. Her bir parçayı tatlı tabağı büyüklüğünde açıp beşerli grupları aralarını yağlayarak üst üste koyun. Bu grubu dolaba kaldırıp 10-15 dakika bekletin. Bu arada diğer grupları da hazırlayıp buzdolabına kaldırın. Dolaba ilk koyduğunuz grubu çıkartıp yuvarlak tepsinizin büyüklüğünde açın. Yağladığınız tepsiye bu hamuru serin. Ispanaklı içi, ikiye bölüp yarısını tepsideki hamurun üzerine serin. İkinci hamur grubunu açıp ıspanakların üzerine serin. Tekrar kalan ıspanaklı içi yayın. Son grubu da açıp tepsiye serin. Böreği fırına koymadan içinin iyi pişmesi için bıçakla birkaç yerinden delin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısınmış 200 derece fırına koyup üzeri kızarıp altı pişene kadar pişirin. Tamamen piştikten sonra fırını kapatın. Tepsiyi 15 dk kapalı fırında bekletip ondan sonra çıkartın. Mümkünse sıcak servis yapın.

Selanik Tatlısı
Malzemeler:
Şerbeti için:
2 bardak toz şeker
2 tatlı kaşığı limon suyu
1,5 bardak su
Hamuru için:
7,5 kahve fincanı un
3,5 kahve fincanı tereyağ
1 kahve fincanı pudre şekeri
Muhallebisi için: 3 bardak süt 1 kahve fincanı nişasta 4 yumurta 1/2 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Sütü bir tencerede kabarana dek kaynatın. Süt kaynamaya yüz tuttuğunda tuz ve nişasta karışımını çabuk çabuk yedirin. İyice karışınca tekrar ateşe koyun. Karıştırarak nişastalı sütlü boza kıvamına gelene kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Unu hamuru yoğuracağınız yere eleyin. Pudra şekerini de unun üzerine eleyin. Ortasını havuz gibi açın ve içine azar azar eritilmiş tereyağını dökerken unu karıştırın. Yağın katılması sona erince karışımı yoğurarak hamur haline getirin. Daha sonra içi iyice yağlanmış tepsiye boşaltın ve bir spatula yardımıyla bir parmak kalınlığında olacak şekilde düzeltin. Tepsiyi orta ısılı fırında üstü pembeleşene dek pişirin. Hamur fırında pişerken soğumuş muhallebiye yumurtaları teker teker ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırarak yedirin. Sonra fırından çıkan hamurun üzerine boşaltın. Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin. Üstü pembeleşince fırından alın ve kenarda soğumaya bırakın. Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın. İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve koyu bir şerbet haline gelince baklava biçiminde dilimlediğiniz tatlının üzerinde gezdirin. Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirisiniz.

Afiyet Olsun.

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satış & Pazarlama: COMMEDYA / +90 (212) 347 01 93
İletişim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakkı ©2013 BekarMutfagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Bekarmutfagi.com'da yayınlanan haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla hertürlü medya ortamında kullanılabilir. bekarmutfagi sitesinde yayınlanan yazılar yazarların kendi kişisel görüşleridir. Yazıların her türlü sorumluluğu yazıyı yazan yazarına aittir.